Kvällscruising i Lillhärdal

För andra året i rad drog Nisse och jag iväg till Lillhärdal och bilklubben Härjulfs Cruisers kvälls cruising fredagen den 20 juli. Cruisingen är en aktivitet i Härdalsveckan där Härdalsyran är veckans höjdpunkt. Förra året väckte vi stor uppmärksamhet när vi kom inglidande i sista mi­nuten i vår lila rod och med Nisses bror Lasse i sin röda Cheva från 1937 som sällskap. Det visade sig att många kom ihåg oss från ifjol och "var det inte en röd bil med då också?". I år var Lasse dessvärre skadad efter en MC-olycka och bi­len var isärplockad, men kanske lyckas vi få med honom nästa som­mar, vem vet?
Lillhärdalscruisingen går säkert att kombinera med boende på campingen och besök vid Härdalsyran under fredagskvällen och lördagen, något som vi egentligen hade planerat att göra i år, men när vi blev bjudna till grannen på 70 års kalas på lördagen bestämde vi oss för att göra som sist och åka ner över kvällen. Som ressällskap fick vi den här gången med oss Lennart ”Lelle” Nilsson och hans gröna Cheva –39:a. Vi hade bestämt med Lelle att vi skulle åka i god tid och passa på att äta i Sveg. Själva cruisingen startade inte förrän vid 18-tiden med samling vid skolan från klockan 16:00, så vi lämnade Östersund strax efter lunch.

Biskvier och hamburgare

Väl framme i Sveg hyrde vi en tvätthall där Lelle och Nisse kunde putsa sina klenoder med jag kilade iväg för att kolla in ett lämpligt matställe. Eftersom ingen av oss var speciellt hungrig slutade det med att vi besökte konditoriet och mumsade i oss varsin maffig macka. Nya konditoriet i Sveg kan verkligen rekommenderas, härliga mackor, mysig inredning, mycket att välja på i fikaväg, rent, fräscht och sist men verkligen inte minst – världens? största chokladbiskvier! Mätta och belåtna åkte vi sedan vidare till Lillhärdal och vid skolan anslöt vi oss till de övriga cruisingdeltagarna. Efter att chaufförerna fått en gratis hamburgare och vi minglat runt lite blev det sedan dags att åka iväg. Totalt blev det närmare 60 fordon som cruisade iväg mellan bostadsområden och runt om i byn. Det här var, liksom 2006, en bra organiserad cruising och folket i Lillhärdal ställde upp mangrant och kantade bygatan när vi kom in i själva samhället. Det är en härlig känsla när alla tittar och det är, tycker jag, en av de bästa sidorna med att ha en bil som sticker ut ur mängden. Längs med bygatan bjöds det på musikunderhållning och i anslutning till scenen fanns en låda för röstsedlar där alla som ville fick rösta på sin favorit.

Lång natts färd mot Lit

Efter drygt två timmars cruising skulle så de två vinnarna tillkännages. Vid det här laget hade vi parkerat bilarna utanför Konsum och stod mitt emot scenen när det ringde på Lelles mobil:”kunde han tänka sig att köra fram sin bil till scenen?:. Självklart kunde han det och tillsammans med en Oldsmobile från 1958 blev Lelles bil utsedd till folkets favorit. Vi passade naturligtvis på att fotografera och gratulera de båda vinnarna. Samtidigt kunde vi pusta ut – vi hade inte lurat iväg Lelle till ”Härdal” i onödan! Kvällen slutade bra på alla sätt och vis. Efter prisutdelningen blev vi hembjudna på fika till ett trevligt par från Sveg vilka hade en fantastisk sommarstuga mellan Lillhärdal och Sveg. Vi som hade räknat med att vara hemma senast vid elva tiden på kvällen kunde bara konstatera att det blev en sen natt eller kanske hellre en tidig morgon – innan vi gick till sängs hann tidningen komma, så jag gick och hämtade den strax före tre på morgonen!
Sammanfattningsvis hade vi en superkväll och vi hoppas med dessa rader kunna locka med fler jämtlänningar till Lillhärdals cruisingen nästa sommar.

text Cecilia Falk Holmberg
ur “Backspegeln” årgång 21
hösten 2007 ( Jemtlands veteranbilsklubbs tidning)